top of page
Пошук

«”ОКО” Подорожує» привезе частинку України до Бельгії



З 19 по 24 березня члени команди Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО» перебуватимуть в Брюсселі, де проведуть низку культурних заходів.


В рамках проєкту «”ОКО” Подорожує» Тетяна Станєва (директорка кінофестивалю), Ян Лелюк (технічний директор) та Олександр Барон (директор з комунікацій та фотограф) влаштують кінопоказ «Подивись на Україну іншими очима!». Також у програмі фотовиставка під назвою «Різна Україна» (автор Олександр Барон) та благодійний базар патріотичних ручних виробів, на якому збиратимуть кошти для 88 окремого батальйону морської піхоти, що базується на Батьківщині кінофестивалю в місті Болград (Одеська область).


Хостом першої події 19 березня стане Посольство республіки Болгарія в Бельгії, де представники болгарської діаспори зможуть подивитися фільм про українських болгар «Місце сили» (реж. Тетяна Станєва) й обговорити його безпосередньо з авторкою та членами знімальної групи.


Друга подія, призначена на 21 березня, відбудеться в Європарламенті. Там Тетяна виступить із промовою про війну в Україні, про перемогу, і права нацменшин. Її мета — посилити підтримку України європейською спільнотою та зміцнити єдність у боротьбі проти агресора. Приводом для розмови стане короткометражний фільм «Своє» про наслідки війни й окупацію в Бучі, Ірпені та Бородянці навесні 2022 року.

«Це не війна України з росією, це війна світла з темрявою, свободи з кайданами, цивілізації з варварством, демократії з тоталітаризмом. Ми воюємо за свою ідентичність. Усі етнічні спільноти, весь народ України, весь світ мусить об’єднатись на боці світла, щоб побороти тьму. Міжнаціональний і міжкультурний діалог — потужна зброя у цій боротьбі за спільні цінності.


Якби всі любили своє та цінували й поважали чуже, інше, у світі не було б війн. Якби Україна та світова спільнота не були такими наївними щодо росії як агресора та уособлення зла, не було б цієї війни. Тепер наша спільна мета та задача — усіма можливими інструментами перемогти цього Голіафа, щоб вижити й зберегти своє», — вважає режисерка.


24 березня відбудеться прощальна вечірка для болгарської та української діаспори й всіх охочих жителів Брюсселю під назвою «Так, Болгарія з Україною!». Під час заходу буде можливість поспілкуватися з членами команди «ОКО», поставити їм питання, подискутувати про війну, болі та надії України, роль етнічних спільнот, і зокрема болгарської діаспори, в Україні та у війні, висловити свою солідарність з українським народом. На вечірці виступить гурт AMPLICAN, а усі запрошені обов'язково станцюють спільне хоро єдності (традиційний болгарський танець).


Заходи в Брюсселі відбудуться за підтримки Посольства Болгарії в Бельгії, організації «Да, България», депутата Європарламенту Радана Канева та представників болгарської діаспори у Бельгії.

41 перегляд0 коментарів
bottom of page